Meddig kell tartásdíjat fizetni, ha már nagykorú a gyerek?

Nagyon gyakran előforduló kérdés: kell-e tartásdíjat fizetnie, ha a közös gyermek már nagykorú?

A továbbtanuló nagykorú gyermek tartását a korábban hatályos családjogi törvény nem rendezte részletesen. A 2014. március 15. napjával hatályba lépett polgári törvénykönyv szakaszai rendelkeznek a szülőket terhelő nagykorú gyermek tartási kötelezettségei felől.

Elsősorban akkor kerül sor nagykorú gyermek tartásdíjának megítélésére, ha a továbbtanuló nagykorú gyermek szakmájának megszerzése, életpályára való képzettség megszerzése miatt szorul rá. Jogszabály a gyermektartást 20 éves korhatárig határozza meg, míg a nagykorú gyermek esetén 25. életév a határ. ( Ezen túl is van lehetőség tartásra, csak kivételes esetben.) Az életkori kitolódás értelemszerűen a korunk sajátosságaiból fakad. A gyerekek napjainkban később hozzák meg végleges elhatározásukat, hogy miből szeretnénk élni vagy akár a középiskola után külföldön próbálnak szerencsét.

Az életpályára való felkészítés magába foglalja, a felsőoktatásban folyó képzést, alap-és mester képzést- követve az ún. bolognai rendszert-,  előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzést vagy tanfolyamot.